Bu yazı normalde yazdıklarımdan biraz daha farklı olacak çünkü tamamen ne yapıyorum ve neden yapıyorum temelli gideceğim.
Ne yapıyorum?
Belki fark edenler olmuştur, siteyi .com’a taşıdım ve blogger’dan ayrıldım. (Aslında tam anlamıyla ayrılma da denemez, onu da anlatacağım.) WordPress’e tümüyle (geçmiş yazılar, medyalar, okuyucular vs.) geçiş ise hayli basit. Daha önce bunu neden yapmamışım diye düşündürttü bile diyebilirim. Bu yazıyı da belki benim gibi kendi sitelerine geçmek isteyen ancak bunun için pek de uğraş vermek istemeyen, kısacası canım günümüz insanları için yazıyorum.
Neden?
Öncelikle bunun belli ya da tek bir nedeni yok. 2015’ten bu yana çok seyrek yazsam da bu blog bir anlamda benim internet günlüğüm, köşem, dile getirebildiklerim. Ne düşündüğümü anlamama yarayan bir araç. Çünkü biz Flannery O’Connor’ın deyişi ile yazdıklarımızı okuyana dek aslında ne düşündüğümüzü bilmediğimizden yazanlarız. Ama illa sıralamak gerekirse şunları diyebilirim sanırım:
1- Blogger insanları sınırlıyor: Blog’un şu yazısında bahsetmiştim, değişim bir ihtiyaç ve gerekli. Bunu 13 sene aynı temayı kullanan biri olarak söylemem pek inandırıcı olmasa da öyle. O yazıda temayı değiştirmek istediğimde türlü sorunlarla karşılaştığımı yazmıştım. Ve aslında o değiştirme ve yine aslında istediğim gibi değişeme beni bu yola itti. Yorumlarda bile bahsediyordum zamanında geçseydik, ne salakmışız o bu diye. Bir hafta kadar önce dedim, niye geçmiyorum ki şimdi? Ne olur yani? Bir 4 ay gecikmeli de olsa harekete geçebildim. Şimdiki sadeliğini çok seviyorum. (Karanlık modu seçince oluşan görüntüyü de.)
2- Blogger’ın geleceği: Esas nedenlerden biri de bu. Google’ın blogger/blogspot hakkında düşündüklerini tahmin edemiyoruz, yarın öbür gün kapattım dükkanı diyebilir, bambaşka bir şekle büründürebilir ya da güncelleme almayarak (ki almıyor) buraya emek vermiş insanları artık iş yapmıyor diye bir nevi kapı dışarı edebilir. Ben de şu dakikadan itibaren tek bir kelime yazmasam bile bunca geçirdiğim zamanımı hiç etmek istemedim.
3- Bunalım: Bu kişisel bir neden olsa da aslında herhangi bir şeyi değiştirmenin (saç rengi, sevgili, iş vs.) temelinde yatan şeyin de bu olduğu aşikâr. 2022’nin sonlarından beri ilk defa kendimi bir şey yapmak ister buldum yazma anlamında. Bu da beni değişime itti.
2023’te Blogger’dan WordPress’e geçiş nasıl olmalı?
1- Öncelikle bu iş paralı. Onu söylemek lazım. Ama pahalı değil. Ortalama 2,5 dolar verip bir domain satın almanız lazım. Benim blog ismi biraz ünik olduğundan aynı isimle alabildim. Herhangi bir sağlayıcıdan alabilirsiniz. (Ben şundan aldım.)
2- Aldıktan sonra, ortalama 1 saat içinde wordpress.org’un dashboard’una ulaşıyorsunuz. Buraya gelene dek bence hiçbir şey yapmayın. (Yaptım, bin saat işi uzattım, oradan biliyorum.)
3- İnsanlar tam tersini dese de beni dinleyin ve önce muhakkak temanızı seçin. (Yapmadım, on saat uğraştım, oradan biliyorum.) Çok fazla seçenek olsa da aklınızda bir biçim vardır diye düşünüyorum. Kendinize uyanı önce indirin, sonra aktive edin.
4- WordPress dashboard’undan, Ayarlar (Settings) kısmına gelip Permalinks’e tıklayın. Custom Structure’ı seçip boşluğa şunu yapıştırın: /%year%/%monthnum%/%postname%.html (Bu blogger’ın html oluşturma tipi, bu da sık kullanılanlarına biri bir yazınızı eklediyse doğrudan ulaşmasını sağlayacak.) Yine aynı yerde General’dan timezone’u İstanbul seçin. (Ya da nerede yaşıyorsanız orayı.)
5- Blogger.com/home => Ayarlar => Blogu Yönet => İçeriği yedekle. Tıklayın ve indirin.
6- WordPress dashboard’undan: Tools => Import => Blogger => İndirin ve aktive edin. 5. sekmedeki indirdiğinizi yükleyin.
7- WordPress dashboard’unda Plugins’e tıklayın. Sağdaki boşluğa “blogger to wordpress” yazın, çıkanı indirin ve aktive edin.
8- Bu indirdiğiniz şey, Tools’a aktarılmış olacak. Tools => Blogger to WordPress=> Start configuration deyin. Blogspot’unuz aynı isimse hemen bulacaktır sitenizi. Bulamazsa manuel aratın. Kodu al deyin, kopyalayın.
9- Blogger.com/home’dan Tema’yı seçin. Sağda aşağı gösteren ok var, ona tıklayın. Yedekle deyin. (Bu kısım belki wordpress size göre değildir ve geri dönmek istersiniz diye.) Sonra tekrar aşağı gösteren tuşa basın, HTML’i düzenle deyin. Sekmedeki her şeyi silip 8. kısımda aldığınız kodu yapıştırın. Kaydettiğinizde artık insanlar yeni sitenize yönlendirilecektir.
10- Maalesef doğrudan yönlendirmeyi henüz bulamadım. Bu da demek oluyor ki, blog’unuzu izleyen insanların yeni sitenize yönlendirilmesi için, yazdığınız her post’u blogger’a da yapıştırmanız lazım. Eh, o kadar da olsun.
İşte hepsi bu kadar. 2023’te Blogger’dan WordPress’e geçiş tamamlandı. Artık siteniz hem blogger’dan sizi takip edenlerle buluşabiliyor hem de Google’dan bağımsız hareket edebiliyor. Daha ne olsun.
Sorunuz olursa ya da ay bustercığım site çok ferah olmuş negzel gibi şeyler demek isterseniz yazabilirsiniz. (Mesela yorum kısmını henüz Türkçeleştiremedim, sanırım bir süre böyle devam edecek, bakalım.)
Ben de epeydir değişiklik yapmak istiyorum ama kendi başıma uğraşmak istemiyorum:)
Güzel olmuş bu.
Çok teşekkür ederim buradan da, ben de şimdilik memnunum bakalım.
Bu arada çok iyi anlıyorum demek istediğini, aslında epey kolay ama biraz uğraştırıyor =)